Paella z owocami morza jest danie, które kojarzy się z gorącym hiszpańskim słońcem, śródziemnomorskim brzegiem i aromatycznymi, pełnymi smaku składnikami. Jeżeli kochasz różnego rodzaju owoce morza i chciałbyś zaserwować swoim bliskim owoc morza na nieco inny, bardziej egzotyczny sposób, to właśnie dobry moment, żeby zapoznać się z autentycznym przepisem na paellę. Poniższy artykuł poprowadzi Cię krok po kroku przez proces jej przygotowywania, podpowie jakie składniki wybrać, jak je odpowiednio przyrządzić, a także dostarczy Ci kilka praktycznych porad i trików, które pomogą Ci stworzyć doskonałą paellę.
Zobacz także: Przepis na szybki makaron z owocami morza
Wybór odpowiednich składników do paelli
Paella to danie, którego smak w dużej mierze zależy od użytych składników. Pierwszym i podstawowym produktem, bez którego nie uda się zrobić paelli, jest ryż. To właśnie on stanowi podstawę dania i pochłania wszystkie aromaty. Najlepszym wyborem jest krótkoziarnisty ryż typu arborio lub bomba, znany z paelli.
Następnym kluczowym składnikiem są oczywiście owoce morza. Idealnie, powinniśmy użyć świeżych produktów, takich jak krewetki, małże, osmiornice czy kalmary. Jeśli jednak nie mamy dostępu do świeżych owoców morza, mrożone są dobrym zamiennikiem.
Pozostałe składniki to m.in. pomidory, czerwona i zielona papryka, czosnek, cebula, oliwa z oliwek, szafran czy pietruszka. Przyprawami, które warto mieć pod ręką to między innymi: słodka i pikantna papryka, pieprz i sól.
Kroki w przygotowaniu prawdziwej paelli z owocami morza
Paella z owocami morza, pomimo że może wydawać się skomplikowana w przygotowaniu, nie jest tak trudna do wykonania jak się wydaje. Poniżej prezentujemy szczegółowy przepis, który pomoże Ci zrozumieć wszystkie etapy przygotowania tej potrawy.
1. Początkowe przygotowania
Zacznij od pokrojenia warzyw: cebuli, czosnku, papryki i pomidorów. Następnie na dużej, płaskiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż wszystkie warzywa. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj owoce morza i smaż, aż staną się rumiane. Przed rozpoczęciem dalszych kroków, warto jest odłożyć krewetki i małże, które dodamy pod koniec gotowania, aby nie były nadgotowane.
2. Gotowanie ryżu
Kiedy owoce morza są już podduszone, dodajemy do nich ryż i mieszamy, aż wszystkie ziarna pokryją się oliwą. Następnie dodajemy bulion ( najlepiej rybny lub warzywny) i szafran, który nie tylko nada naszej paelli charakterystycznego żółtego koloru, ale też intensywnego smaku. Pamiętaj, że w paelli ryż nie powinien być całkowicie ugotowany, ma być al dente.
3. Finalne kroki
Kiedy ryż jest już prawie gotowy, dodajemy wcześniej odłożone krewetki i małże oraz pietruszkę. Całość gotujemy jeszcze przez kilka minut, aż małże się otworzą, a krewetki staną się różowe. Podajemy paellę od razu po przyrządzeniu, najlepiej z kawałkami cytryny – kwasowość cytryny doskonale podkreśli smak owoców morza.
Porady i triki do perfekcyjnej paelli
Chociaż przepis na paellę jest stosunkowo prosty, istnieje kilka tricków, które pomogą Ci osiągnąć absolutną perfekcję tego dania.
Przede wszystkim, warto jest używać świeżych składników. Świeże owoce morza są nieporównywalnie smaczniejsze od mrożonych, a ich aromaty dodadzą intensywności naszemu daniu. Jeśli jednak nie mamy dostępu do świeżych owoców morza, warto jest wybrać mrożone produkty wysokiej jakości.
Poza tym, pamiętaj o tym, że ryż nie powinien być przezroczysty. Ważne jest, aby ryż był al dente – to znaczy, że powinien być ugotowany, ale nadal lekko twardy pod zębami.
Ostatnim, ale równie ważnym trikiem jest to, że nie powinniśmy mieszać paelli po dodaniu bulionu. Dzięki temu ryż będzie miał szansę nasiąknąć bulionem i owoce morza zyskają intensywny smak.
Mam nadzieję, że nasz artykuł pomoże Ci przygotować pyszną paellę z owocami morza. Smacznego!