Orzechy zachwycają bogactwem pozytywnych składników – znajdziesz w nich błonnik, białko, zdrowe tłuszcze, a także magnez. Jednak powinieneś spożywać je z umiarem – najlepiej jedna garść orzechów na dzień. Dlaczego? To wysokokaloryczne produkty, o czym powinieneś pamiętać na diecie odchudzającej. Możesz też włączyć do swojej diety orzechy, które mają niewielką zawartość kalorii. Sprawdź, jakie orzechy mają najmniej kalorii i jedz je także na redukcji.
Migdały – smaczne i niskokaloryczne
Migdały to jedne z najpopularniejszych rodzajów orzechów wśród osób na diecie odchudzającej – ze względu na pyszny smak, a także stosunkowo niewielką ilość kalorii. Choć 100 g migdałów ma ok. 576 kcal, to jedna porcja, czyli garść migdałów to zaledwie 161 kcal. Bez problemów możesz włączyć je do swojej diety redukcyjnej np. jako formę przekąski lub też dodać do śniadania czy obiadu.
Migdały są też bogate w witaminę E, magnez i białko, a dzięki temu zmniejszają uczucie sytości. W ten sposób możesz skutecznie ograniczyć podjadanie między posiłkami.
Orzechy nerkowca – delikatny smak i niewielka ilość kalorii
Kolejnym przykładem niskokalorycznych orzechów są nerkowce. To idealny wybór dla osób, które szukają orzechów o delikatnym smaku. Cateringi dietetyczne jak np. https://www.zdrowycatering.pl/tani-catering-dietetyczny/bydgoszcz/ niekiedy dodają je do deserów, śniadań i przekąsek. Tobie również polecamy wykorzystać nerkowce w codziennej diecie. Tym bardziej że jedna porcja orzechów nerkowca ma 155 kcal – dodatkowo stanowi świetne źródło kwasów tłuszczowych omega-9, które reguluje ciśnienie tętnicze krwi, chroni oczy i serce.
Nerkowce to także dobre źródło miedzi, która wspiera zdrowie kości i stawów. Osoby aktywne fizycznie powinny również zwrócić uwagę na dużą zawartość białka.
Orzechy włoskie – doskonałe źródło kwasów omega-3
Orzechy włoskie mają nieco więcej kalorii w porównaniu do migdałów czy nerkowców, ale za to zawierają jeszcze więcej składników odżywczych. Jedna porcja orzechów włoskich (28 g) ma 183 kcal, więc na diecie odchudzającej nie powinieneś spożywać większej ilości tych orzechów. Orzechy włoskie mają delikatny, nieco maślany smak, ale najważniejsze jest to, jak wiele wartości odżywczych mają te orzechy. To świetne źródła kwasów tłuszczowych omega-3, które korzystnie wpływają na zdrowie serca i układu nerwowego. Dodatkowo orzechy włoskie stanowią dobre źródło kwasu alfa-linolenowego i mają wysoką zawartość przeciwutleniaczy – w tym polifenoli, które chronią komórki. Zaletą orzechów włoskich jest także to, że pomagają w obniżeniu cholesterolu.
Artykuł sponsorowany